☰ Menu

Beleidsplan 2024-2027

Doelstelling en werkzaamheden van de vereniging

Onze geloofsgemeenschap stelt zich ten doel de bevordering van een vrijzinnig christelijke geloofsbeleving met ruimte voor een vrijzinnig religieus leven.

Wij willen op een open en betrokken wijze een plaats bieden voor bezinning en bezieling voor mensen van alle leeftijden.
Ieder geeft daar op eigen wijze vorm en inhoud aan binnen de gemeenschap die zich geïnspireerd weet door een houding van vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid.

De vereniging bundelt de werkzaamheden van doopsgezinden en algemene leden van het Penninckshuis (waaronder remonstranten en vrijzinnigen).

Wij werken daartoe samen aan het verzorgen van vieringen, pastorale zorg, jongerenwerk en andere activiteiten gericht op ontmoeting en samen leren.

Wij richten ons op diaconale taken binnen en buiten de vereniging.

Wij onderhouden banden met andere levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties in Deventer, de regio en elders in lijn met de doelstelling van de vereniging.

De periode vanaf 2024 staat naast het voorzetten van voornoemde werkzaamheden in het teken van het consolideren van de samenwerking binnen de gemeenschap, waar mensen met doopsgezinde, remonstrantse, vrijzinnige of andere herkomst hun plek kunnen vinden binnen de Geloofsgemeenschap.

Voor de huidige beleidsperiode wordt gekeken naar de nadere invulling van digitale (online) mogelijkheden voor het deelnemen aan vieringen, gespreksgroepen en vergaderingen.

Ook de Geloofsgemeenschap wordt geraakt door ontgroening en een teruglopend ledental. Er is daardoor sprake van een kleiner wordende groep actieve leden die samen met het pastorale team invulling geven aan de taken van de Geloofsgemeenschap.

Op het organisatorische vlak wordt daarom gewerkt aan een omstelling naar ‘domeinen’ voor de respectievelijke taken. Deze domeinen hebben een hoge mate van zelfstandigheid bij invulling van hun taken (binnen het mandaat van de statuten).

Het huishoudelijk reglement en het reglement voor het diaconaat zijn herzien en wordt in deze periode vastgesteld.  Het reglement voor het beroepen van een predikant is nog in voorbereiding en wordt binnen de periode vastgesteld. Tot die tijd wordt de gangbare procedure bekend uit de Doopsgezinde Gemeente gehanteerd.

Inkomsten van de vereniging

De verwerving van inkomsten van de vereniging is in hoofdlijnen geregeld in de statuten van de vereniging. Het bestuur voert deze uit met aandacht voor de continuïteit van de inkomsten.

De vereniging zorgt zelf voor de benodigde inkomsten. De inkomsten komen hoofdzakelijk uit de bijdragen van de leden. Andere inkomsten kunnen komen uit giften, subsidies en legaten.

Met het oog op de organisatorische en bestuurlijke aspecten en de huisvesting van de Geloofsgemeenschap wordt een nieuw meerjarenperspectief opgesteld voor de periode 2025-2030.

Beheer en besteding van het vermogen

Het bestuur voert de in de statuten vastgelegde uitgangspunten ten aanzien van het beheer en besteding van het vermogen van de vereniging uit. Het vermogen wordt gebruikt om activiteiten zoals vieringen, pastorale zorg etc. te bekostigen en wordt zoveel als mogelijk duurzaam beheerd.

Het bestuur heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende geloofsgemeenschap. Dat doet zij door zoveel mogelijk leden in te schakelen bij dit werk.
Leden van bestuur, commissies, werkgroepen etc. ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte kosten worden vergoed.
Het personeel – predikant c.q. pastoraal werker – is in dienst van de doopsgezinde gemeente maar werkzaam voor Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis. Voor de werkzaamheden ontvangt het personeel een beloning, geregeld in de rechtspositiereglement IDGP.