In de kerkzaal van het Penninckshuis is van 4 tot 28 september een expositie over de duitse theoloog en verzetsstrijder tegen het nazisme Dietrich Bonhoeffer.
De schilderijen op de expositie zijn van Jeltje Hoogenkamp.
Dietrich Bonhoeffer wordt in 1906 in Breslau (in die tijd Duits; tegenwoordig het Poolse Wrocław) geboren als zesde kind van een gezin uit de hogere middenklasse: zijn vader is psychiater, zijn moeder onderwijzeres. Op jonge leeftijd verhuist hij naar Berlijn. Ondanks dat zijn thuismilieu niet erg kerkelijk is, gaat hij theologie studeren. 21 jaar oud promoveert hij op de sociologie van de kerk. Tijdens een studie in New York komt hij in aanraking met de social gospel uit de wijk Harlem, wat hem doet beseffen dat het Evangelie ook iets te zeggen heeft voor het leven op straat.
Als Hitler in 1933 de macht grijpt, wordt Bonhoeffer lid van de Bekennende Kirche, een beweging binnen de kerk in Duitsland die zich kritisch opstelt tegenover de nazi’s. In 1935 wordt hij directeur van het (illegale) seminarie van die beweging, waar predikanten in opleiding een gerichte nascholing krijgen.
Via zijn zwager raakt Bonhoeffer betrokken bij het geheime verzet van hoge officieren. In 1943 wordt hij echter gevangen genomen wegens het helpen voorbereiden van een aanslag op Hitler. In de gevangenis schrijft hij brieven, sommige met gedichten, aan zijn familie, en gebeden voor medegevangenen.
Op 9 april 1945, een paar dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt Dietrich Bonhoeffer op persoonlijk bevel van de Führer opgehangen.
Dietrich Bonhoeffer werd om zijn verzet tegen het naziregime tijdens WOII gevangen gezet en vermoord. Zijn gedichten en gebeden waren een inspiratiebron voor kunstenaar Jeltje Hoogenkamp (Sneek 1946). Zij maakte een serie schilderijen voor een zgn. een reis-expositie. Jeltje trekt daarin een eigenzinnig, spannend, kleurrijk spoor.
Openingstijden:
zondag en maandag: 13.00-16.00 dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00