☰ Menu

ANBI Geloofsgemeenschap

A. Algemene gegevens

Naam ANBI: Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis
Telefoon: 0570-650878
RSIN/Fiscaal nummer: 861096824
Website adres: www.hetpenninckshuis.nl
E-mail: info@hetpenninckshuis.nl
Adres: Brink 89
Postcode: 7411 BX
Postadres: Postbus 462
Postcode: 7400 AL
Plaats: Deventer

De geloofsgemeenschap is een vereniging als bedoeld in Boek 2 Burgerlijk Wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Zij bundelt de werkzaamheden van doopsgezinden, remonstranten en algemene leden van het Penninckshuis.

B. Samenstelling bestuur

Het bestuur van de stichting bestaat uit ten minste 3 en ten hoogste 7 leden. De benoeming van de bestuursleden geschiedt door de ledenvergadering uit een of meer voordrachten. Tot het maken van zulk een voordracht zijn zowel het bestuur als vier of meer leden bevoegd.

Het bestuur regelt zijn eigen werkzaamheden en benoemt uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester alsmede hun plaatsvervangers. Een bestuurder kan meerdere functies tegelijk uitvoeren.

De namen van de bestuurders zijn:

1. Hèlen Woutersen-Koch, voorzitter;
2. Marga Sanderink, secretaris; en
3. Bert Koolmoes, penningmeester.

C. Doelstelling/Visie

De Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis stelt zich ten doel de bevordering van een vrijzinnig christelijke geloofsbeleving met ruimte voor een vrijzinnig religieus leven.

Wij willen op een open en betrokken wijze een plaats bieden voor bezinning en bezieling voor mensen van alle leeftijden. Ieder geeft daar op eigen wijze vorm en inhoud aan binnen de geloofsgemeenschap die zich geïnspireerd weet door een houding van vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid

D. Beleidsplan

Het beleidsplan van de Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis kunt u vinden via deze link.

De vereniging bundelt de werkzaamheden van doopsgezinden en algemene leden van het Penninckshuis (waaronder remonstranten en vrijzinnigen).

Wij werken daartoe samen aan het verzorgen van vieringen, pastorale zorg, jongerenwerk en andere activiteiten gericht op ontmoeting en samen leren.

Wij richten ons op diaconale taken binnen en buiten de vereniging.

Wij onderhouden banden met andere levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties in Deventer, de regio en elders in lijn met de doelstelling van de vereniging.

De periode vanaf 2024 staat naast het voortzetten van voornoemde werkzaamheden in het teken van het consolideren van de samenwerking binnen de gemeenschap, waar mensen met doopsgezinde, remonstrantse, vrijzinnige of andere herkomst hun plek kunnen vinden binnen de Geloofsgemeenschap.

Voor de huidige beleidsperiode wordt gekeken naar de nadere invulling van digitale (online) mogelijkheden voor het deelnemen aan vieringen, gespreksgroepen en vergaderingen.

Ook de Geloofsgemeenschap wordt geraakt door ontgroening en een teruglopend ledental. Op het organisatorische vlak wordt daarom gewerkt aan een omstelling naar domeinen voor het zelfstandig uitvoeren van de respectievelijke taken (binnen het mandaat van de statuten).

Door het ‘beroepen’ (aannemen) van een deeltijd predikant en het aanstellen van een pastoraal werker wordt invulling gegeven aan de professionele invulling van de pastorale taken binnen de Geloofsgemeenschap.

De statuten en onderliggende reglementen worden naar noodzaak geactualiseerd en in lijn gebracht met de huidige organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden.

E. Beloningsbeleid

Leden van bestuur, commissies, werkgroepen etc. ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte kosten worden vergoed.

Het personeel – predikant c.q. pastoraal werker – is in dienst van de doopsgezinde gemeente maar werkzaam voor Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis. Voor de werkzaamheden ontvangt het personeel een beloning, geregeld in de rechtspositiereglement IDGP. 

F. Verslag activiteiten

Bij Activiteiten worden de activiteiten van de geloofsgemeenschap weergegeven. Via de website kan men zich aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.

G. Voorgenomen bestedingen

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.

H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting

Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.

De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.

Noot: de Geloofsgemeenschap had in de periode maart-november van het boekjaar 2023 geen pastorale beroepskrachten in dienst. Voor de kerkdiensten werd gebruik gemaakt van gastpredikanten.  Hierdoor zijn de bestedingen voor pastorale beroepskrachten over 2023 lager ligt dan de voorgaande en daaropvolgende boekjaren.

Voor de inzet van predikant vindt vergoeding vanuit het ‘predikantenfonds’ plaats. Deze vergoeding is opgenomen onder de baten.

Baten en lasten
BATENrekening 2023rekening 2022begroting 2024
opbrengsten uit bezittingen8.79423.62128.295
bijdragen kerkleden8.6587.8916.900
subsidies en overige bijdragen van derden14.60711.92811.057
Totaal baten32.05943.44046.252
LASTENrekening 2023rekening 2022begroting 2024
Bestedingen pastorale beroepskrachten13.40726.26326.833
Bestedingen kerkdiensten, catechese en overig pastoraal werk000
Bijdragen aan andere organen binnen de kerk000
Lasten kerkelijke gebouwen (inclusief afschrijvingen)6.4703.4735.179
Lasten overige eigendommen en inventarissen500500500
Salarissen (kosten, organisten e.d.)1.9501.8532.048
Lasten beheer en administratie, bankkosten, rente9.90910.12711.250
Totaal lasten32.23642.21545.809
Totaal (baten – lasten)1771.225443